Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡ.ΑΓ.Ε. _ Ε.Α.Α.Κ.: για τη γενική συνέλευση του συλλόγου 27|3

Οι παρελάσεις για την 25η Μαρτίου ολοκληρώνονται, με μια ακόμα ήττα του μαύρου μετώπου κυβέρνησης- Ε.Ε.- ΔΝΤ. Η δοτή κυβέρνηση των τραπεζιτών και των τοκογλύφων έκανε όλη την Ελλάδα οχυρωμένο κάστρο για να αποκλείσει την έκφραση της οργής και της διαμαρτυρίας των εργαζομένων και της νεολαίας. Οι εκπρόσωποι της νέας τυραννίας και της Ιεράς Συμμαχίας του 21ου αιώνα, όπου δεν φοβήθηκαν να παρουσιαστούν, παρακολούθησαν τις παρελάσεις με μοναδική συντροφιά τις δυνάμεις της αστυνομίας, θυμίζοντας μισητούς αυτοκράτορες ή γερμανικά στρατεύματα στην κατεχόμενη Αθήνα.

Προκαλούν οργή, γέλια ή κλάματα οι δηλώσεις των θλιβερών κυβερνητικών εκπροσώπων, με τον τραπεζίτη πρωθυπουργό που αλυσοδένει την κοινωνία στα συμφέροντα του κεφαλαίου, να υποστηρίζει ότι η επανάσταση του 1821 … δείχνει το δρόμο για την τωρινή «ανόρθωση» της οικονομίας, ενώ ο κ Αβραμόπουλος απορούσε γιατί δεν παρακολούθησε όλος ο λαός τη «θαυμάσια» παρέλαση. Δεν κατάλαβε ότι εκτός από τη κυβερνητική εξουσία και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, ήταν μόνος; Ο λαός βρισκόταν αλλού. Βρισκόταν απέναντι από τις δυνάμεις της αστυνομίας, διεκδικώντας να μετατρέψει τις παρελάσεις σε περήφανες διαδηλώσεις οργής. Για άλλη μια φορά, η μαχόμενη κοινωνία βρισκόταν στους δρόμους, αψηφώντας το κλίμα πρωτοφανούς αστυνομοκρατίας, τρομοκρατίας και προβοκάτσιας, που διαμόρφωναν εδώ και μέρες τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ήταν σαφές εξ αρχής ότι ο στόχος τους ήταν να φοβίσουν το λαό ώστε να μη διαδηλώσει.
Αποδείχτηκε περίτρανα ότι και τα πιο αυταρχικά μέτρα καταστολής είναι ανίκανα να εμποδίσουν το αποφασισμένο και οργανωμένο κίνημα της νεολαίας και των εργαζομένων. Δεν υπήρξε γωνιά της Ελλάδας που να μην έγιναν διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι παρελάσεις ακυρώθηκαν ή δεν συμμετείχαν οι «επίσημοι» από φόβο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μαζικότητα και η μαχητικότητα ήταν τεράστια και οδήγησε σε ακύρωση της παρέλασης και λαϊκή διαδήλωση, όπως στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ σε πολλές πόλεις οι πολίτες έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και έκαναν τις παρελάσεις - μαχητικές πορείες, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Χανιά, στην Ξάνθη, στον Πειραιά, στη Νέα Σμύρνη, στο Περιστέρι, στου Ζωγράφου, και αλλού. Μάλιστα η δυναμική της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης έδωσε ώθηση και θάρρος, σπάζοντας τον επιβαλλόμενο τρόμο, έτσι που εκατοντάδες και χιλιάδες να κατεβαίνουν στο δρόμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, βλέποντας ότι το λαϊκό κίνημα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
Μοναδικό στήριγμα της νέας χούντας ο κρατικός αυταρχισμός. Είναι εκατοντάδες οι προσαγωγές που έγιναν αναίτια σε όλη τη χώρα. Σε ορισμένες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Βέροια και βεβαίως το κέντρο της Αθήνας, ολόκληρες ομάδες διαδηλωτών οδηγούνταν στα αστυνομικά τμήματα. Στη Λάρισα, η βίαιη επίθεση της αστυνομίας συνοδεύτηκε από τρείς συλλήψεις και ένα σοβαρό τραυματισμό αγωνίστριας. Αντίστοιχο το κλίμα στην Κοζάνη, την Κομοτηνή, σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οι εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης επικαθορίζονται από την περαιτέρω περικοπή της χρηματοδότησης για την παιδεία με τον νέο προυπολογισμό (αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας), σε συνδυσμό με την προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Τη συνέχιση και όξυνση αυτής της πολιτικής θα προσπαθήσουν να κρύψουν με την ανάληψη καθηκόντων του Υπουργείου Παιδείας από τον Μπαμπινιώτη πίσω από το «ακαδημαϊκό» κύρος του (άλλος τεχνοκράτης τύπου Παπαδήμος μας βρήκε.) Ήδη όμως, τα αποτελέσματα είναι εμφανή στη φοιτητική μέριμνα, καθώς με την κατάργηση του ΕΙΝ (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) εστίες και λέσχη είτε οδηγούνται σε κλείσιμο είτε πέφτουν σε χέρια ιδιωτών. Ακόμη και το δικαίωμα των φοιτητών σε δωρεάν συγγράμματα περιορίζεται, καθώς πλέον δικαιούμαστε ένα βιβλίο ανά μάθημα, ανεξάρτητα αν αυτό καλύπτει την ύλη. Επίσης, συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, απολύσεις προσωπικού αλλά ακόμα και δίδακτρα είναι τα επόμενα μέτρα στην ατζέντα του Υπουργείο. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό που τα ΑΕΙ-ΤΕΙ καλούνται μόνα τους να αναζητήσουν πόρους από εξωτερικούς παράγοντες, προσαρμόζοντας φυσικά και τη λειτουργία τους στα νέα αυτά δεδομένα.
. H εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, που ψηφίστηκε στις 24 Αυγούστου από το μαύρο μπλοκ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, που σήμερα διόλου τυχαία αποτελεί και τη συγκυβέρνηση του Παπαδήμου. Ο νόμος αυτός αλλά και συνολικά η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποτελούν στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης τις τελευταίες δεκαετίες (βλ. Bologna) αλλά και ιδιαίτερα σήμερα υπό το φόντο της οικονομικής κρίσης. Οι βασικοί στόχοι του νόμου είναι:

Ø Την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και η διαμόρφωση του νέου πανεπιστημίου, που βάση των αναγκών του κεφαλαίου θα παράγει το νέο μοντέλο ευέλικτου, πειθήνιου και αναλώσιμου εργαζομένου [αντικατάσταση του πτυχίου από τον ατομικό φάκελο προσόντων, σπάσιμο του προγράμματος σπουδών σε δύο κύκλους (βλ. Bologna: bachelor, master), εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών]
Ø Επιχειρείται ένα άμεσο και βαθύ πλήγμα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, βαθαίνοντας τα επιχειρηματικά-ανταποδοτικά κριτήρια στη λειτουργία της Η απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας, οδηγεί σε ακραία οικονομική κατάσταση τα ιδρύματα (φέτος ο προϋπολογισμός του ΑΠΘ μειώθηκε κατά 60%). Το συμβούλιο διοίκησης (όπως άλλωστε ήδη κάνει και η σύγκλητος σήμερα) θα στραφεί στην αξιοποίηση τόσο της περιουσίας του πανεπιστημίου όσο και στην αναζήτηση πόρων μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων. Η έρευνα, μια από τις βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου, μετατρέπεται και αυτή σε πηγή χρηματοδότησης για το πανεπιστήμιο. Υπό το καθεστώς λοιπόν της οικονομικής ασφυξίας, αυτή θα δένεται ολοένα και περισσότερο με τις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου.
Ø Εξαιρετικά σημαντικός και επικίνδυνος στόχος των συμβουλίων διοίκησης είναι η αυταρχική θωράκιση του πανεπιστημίου από τις φοιτητικές, και τις ευρύτερες διεκδικήσεις εργαζομένων του πανεπιστημίου κ.ο.κ. Όπως είχε αναγγείλει και ο Γιωργάκης, στο νέο αυταρχικό Πανεπιστήμιο δεν θα χωράει η δημοκρατία του Πανεπιστημίου της μεταπολίτευσης, δηλαδή η δημοκρατία των συνελεύσεων και οι μαζικές παραστάσεις σε τμήματα και συγκλήτους με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών μας. Δεν θα χωρούν οι αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, οι καταλήψεις και οι ριζοσπαστικές πρακτικές που ως τώρα υιοθετεί το φοιτητικό κίνημα, ακόμα ακόμα και η συνδικαλιστική δράση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ
Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι στις 19-21 Μάρτη ήρθαν στη σχολή μέλη της επιτροπής εξωτερικής αξιολόγησης. Οι χώρες της Ε.Ε. και όλες οι κυβερνήσεις που συνυπέγραψαν τη συνθήκη της Bologna για τη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (Κ.ΕΧ.Α.Ε.) επιδιώκουν την ανάδειξη της Ε.Ε., όπως το είχαν διατυπώσει τότε στην πιο ανταγωνιστική «Κοινωνία και Οικονομία της Γνώσης». Για την επίτευξη αυτού του στόχου κόμβικό ρόλο παίζει η προώθηση μιας σειράς μέτρων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη λοιπόν για την επερχόμενη αξιολόγηση του τμήματος και τη δυνατότητα να βελτιωθούν τα πράγματα μέσω αυτής της οδού στο τμήμα. Η αξιολόγηση δεν είναι παρά ένα εργαλείο στα χέρια του αντιπάλου προκειμένου να προωθηθεί η πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ για την εκπαίδευση. Μιας πολιτικής που όπου εφαρμόστηκε έφερε δίδακτρα, παροξυσμό της εντατικοποίησης, πτυχία-πιστοποιητικά κατάρτισης,περικοπές στη φοιτητική μέριμνα, απολύσεις προσωπικού κ.α. Ο σύλλογος πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων προκειμένου να δείξει την εναντίωση του στις μεθοδεύσεις του προέδρου του τμήματος με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνάντηση. Παρόλα αυτά η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, τη Bologna, τον ΚΕΧΑΕ και το νόμο Διαμαντοπούλου, δε σταματά εδώ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ, ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.
ο νόμος που εισάγει στην ελληνική νομοθεσία τον όρο αυτό, είναι ο νόμος της αξιολόγησης (ν. 3374/2005). Πέρα από την αξιολόγηση εμφανίζονται δύο ακόμα στοιχεία. Το σύστημα συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (ECTS) και το Παράρτημα Διπλώματος. Το Παράρτημα Διπλώματος ουσιαστικά αποτελεί την ακτινογραφία των σπουδών ενός φοιτητή. Σε αυτό αναγράφονται ποιά μαθήματα και με τί βαθμό αυτά περάστηκαν. Αλλά σε τι μπορεί αυτό να χρησιμεύει σε εμάς; Σε εμάς δε χρησιμεύει σε τίποτα, στο μελλοντικό μας μόνο εργοδότη μπορεί να φανεί χρήσιμο. Με αυτό το τρόπο ουσιαστικά προωθείται η κατάργηση της ενιαία συλλογικής κατοχύρωσης των αποφοίτων. Εφόσον καθένας από εμάς διαθέτει πλέον ένα ατομικό «πτυχίο» θα είναι ευάλωτος στις πιέσεις που μπορεί να ασκεί το μελλοντικό μας αφεντικό έτσι ώστε να περιορίσουμε τις μισθολογικές και όποιες άλλες απαιτήσεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από ατομικές και την επέκταση των μισθών των 400 ευρώ, το λεγόμενο σύμφωνο πρώτης απασχόλησης, σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους (ως σήμερα ισχύουν για τους νέους κάτω των 25) διαμορφώνουν συνδυαστικά και συμπληρωματικά το ζοφερό μέλλον που ονειρεύονται κυβερνήσεις – ΕΕ και πρόθυμοι υλοποιητές αυτής της πολιτικής για τη νεολαία.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
Οι προθέσεις του κ. Πρόεδρου Κυριάκη και για αυτό το ζήτημα ήδη γνωστές. Πρωτοπόρος σύμμαχος του υπουργείου όπως έχει αποδείξει (βλ. ζήτημα 2πλής εξεταστικής), αγνοώντας επιδεικτικά τα προβλήματα που ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμοζόμενης πολιτικής, έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των πτυχιακών εξεταστικών. Επικαλούμενος συνεχώς το νόμο κρίνει παράνομες τις πτυχιακές παρά το γεγονός ότι σε μια σωρεία άλλων τμημάτων διεξάγονται κανονικά (Χημικοί Μηχανικοί, Βιολογικό κ.τ.λ.) . Η συγκεκριμένη διεκδίκηση δεν είχε βασιστεί σε νομοθετικά πλαίσια που συνήθως επικαλούνται οι καθηγητές αλλά πάνω σε πραγματικές μας ανάγκες. . Όπως λοιπόν 2 χρόνια πριν δεν υποτάξαμε τις ανάγκες μας σε νόμους και δεν πειθαρχήσαμε σε εκβιασμούς κατακτώντας την πτυχιακή εξεταστική , τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουμε και τώρα για να τη διασφαλίσουμε
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο σύλλογός μας πρέπει να χαράξει ένα σχεδιασμό για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε μέσα στη σχολή και με αποφασιστικό τρόπο και σε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και σωματεία να ξαναβαδίσουμε στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής του νέου πανεπιστημίου. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός κινήματος νεολαίας. Ενός κινήματος και μια γενιάς που θα αρνηθεί το μέλλον που τις ετοιμάζουν. Που θα φωνάξει ότι δε θα ζήσει με 400 ευρώ και μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό να ανατρέψει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχουν επιβάλλει κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο. Να μην τους δώσουμε καμιά περίοδο χάριτος περιμένοντας την ανάπτυξη όπως μας καλούν να κάνουμε. Η ανάπτυξή τους θα έρθει να μοιράσει τη φτώχεια που δημιούργησε η κρίση τους. Τα ψεύτικα διλλήματα και στους εκβιασμούς που μας θέτουν οι Βενιζέλοι, οι Σαμαράδες και τα εξαπτέρυγά τους (υποταγή στα μέτρα ή χρεωκοπία, ευρώ ή άδεια ράφια, ΕΕ ή θα ζούμε στις σπηλίες) πρέπει να τα επιστρέψουμε στα μούτρα τους. Το μόνο που μπορούν να υποσχεθούν αυτοί για τη γενιά μας, αλλά και συνολικά για την κοινωνία είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση. Αυτό που θέλουν καλλιεργήσουν στις συνειδήσεις του κόσμου είναι ο φόβος και η αδράνεια. Να βάλουμε τις ανάγκες μας μπροστά, να οργανωθούμε και να παλέψουμε για την ικανοποίηση τους! Μόνο εμείς μπορούμε να τους ανατρέψουμε, με παλλαϊκή εξέγερση ενάντια στα μέτρα τους, τα κόμματα τους και την πολιτική τους! 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Ανατροπή – καμία εφαρμογή του Νόμου Διαμαντοπούλου και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.
  • Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, ενιαίο γενικό, με ίσα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δουλειά για όλους!
  • Ανατροπή του μνημονίου, του προγράμματος σταθερότητας και των μέτρων που τα συνοδεύουν. Διαγραφή του χρέους. Αποδέσμευση από ΕΕ και ευρώ. Έξω το ΔΝΤ. Κάτω η μεταβατική κυβέρνηση, η πολιτική της, το μεσοπρόθεσμο και κάθε επίδοξος διαχειριστής.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών παραγωγικών μονάδων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο.
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, απαγόρευση των απολύσεων. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλιση, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
  • Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους
  • ΚΑΜΙΑ  ΔΙΩΞΗ ΕΙΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ, ΕΙΤΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!  
 
ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ:
  • ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ 
  • ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ ΙΙ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΔΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΗΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 4/4, 9.00 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΣΩΜΑΤΕΙΑ
θερή δουλειά. Δουλειά για όλους!
κ
αι σταθερή δουλειά. Δουλειά για όλους!