Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

 

ΚΑΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

 

 Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο κτήριο που βρίσκεται και το γραφείο του. Μια φωτογραφία η οποία απ’ ότι φαίνεται ‘’σόκαρε’’ κάποιους που έσπευσαν με αξιοσημείωτη ταχύτητα και σφοδρότητα να καταδικάσουν. Εμφανίστηκαν αντανακλαστικά των οποίων ούτε ένα κλάσμα δεν επεδείχθηκε πέρυσι όταν το πανελλήνιο παρακολούθησε σε βίντεο, ασφαλίτη εντός της ΑΣΟΕΕ να απειλεί συμφοιτητές μας με πιστόλι στραμμένο προς αυτούς καθώς επίσης και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων πολύ σοβαρότερων από τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

    Κάπως έτσι για να πάμε στην ουσία του ζητήματος η κυβέρνηση βρήκε την αφορμή, γιατί περί αφορμής πρόκειται, να δημιουργήσει μια νέα αστυνομική ομάδα την πανεπιστημιακή αστυνομία και να αποδείξει για ακόμα μια φορά στο κοινό της ότι ενώ τίποτα άλλο μπορεί να μην γίνεται σωστά το δόγμα νόμος & τάξη εφαρμόζεται. Μια κυβέρνηση η οποία απευθείας άδραξε την ευκαιρία να μας υπενθυμίσει την απαράδεκτη θεωρία των δυο άκρων, η οποία μέχρι και γιατρούς επιστρατεύει για να μας ενημερώσουν ότι φράγκα για τις δικές μας καθημερινές ανάγκες δεν παίζουν (ΜΜΜ), που στον προϋπολογισμό για το 2021 κατάφερε με κάποιον τρόπο και εν μέσω πανδημίας να συρρικνώσει(!) ακόμα περισσότερο το ποσοστό χρημάτων που δίνονται για την υγεία και ολ΄ αυτά εν μέσω μιας πανδημίας την οποία προσπαθεί να χρεώσει σ εμάς. Βέβαια όπως τελικά αποδεικνύεται όταν πρόκειται για δυνάμεις καταστολής, φρεγάτες και ρουκέτες τα λεφτά ως δια μαγείας είναι εκεί και μας περιμένουν.

    Άλλωστε γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτό που φοβούνται δεν είναι ένα νεκρό πανεπιστήμιο όπως είναι αυτή την στιγμή. Αυτό που πραγματικά τους φοβίζει είναι ένα ζωντανό ανοιχτό πανεπιστήμιο χωρίς ταξικούς φραγμούς, με ενεργούς συλλόγους που θα κάνουν συνελεύσεις και θα αγωνίζονται μέσα στις σχολές. Έναν χώρο αντίθετο στην σημερινή αστική ιδεολογία της επιβίωσης, του ανταγωνισμού, της σιωπής και της υποταγής στο καλούπι πάντα της αγοράς και της ζήτησης. Γι’ αυτό πληθαίνουν και οι μαρτυρίες συμφοιτητών μας για ασφαλίτες οι οποίοι περιφέρονται στους χώρους του ΑΠΘ και ρωτάνε τι δουλειά έχεις εδώ. Γιατί γίνεται μια συστηματική προσπάθεια εδραίωσης ενός νέου κατεστημένου στα πανεπιστήμιό μας ακόμα και όταν αυτό ανοίξει.

    Στη συνέχεια η σύνοδος πρυτάνεων εκ πρώτης όψεως υπερασπίστηκε το πανεπιστήμιο ως ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, έναν χώρο κοινωνικοποίησης, ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων, συλλογικοποίησης και εν τέλει αντιπρόταγμα στη κυρίαρχη σημερινή κουλτούρα της μαζοποίησης  και σμίκρυνσης του ατόμου. Όταν όμως κανείς μελετήσει την ανακοίνωση λίγο πιο προσεκτικά θα ανακαλύψει δυο παγίδες.

    Αρχικά η διατύπωση των πρυτάνεων αφήνει –σκόπιμα- ανοιχτό το ενδεχόμενο της φύλαξης των πανεπιστημίων από ομάδες οι οποίες δεν θα υπόκεινται στην αστυνομία. Άλλωστε ο ίδιος ο πρύτανης του ΑΠΘ πριν από λίγο καιρό και με ένα πανεπιστήμιο να υποχρηματοδοτείται σε όλους τους τομείς από το καθηγητικό προσωπικό μέχρι τη συντήρηση των κτηρίων δήλωσε πως είναι αναγκαία η ΄΄φύλαξη΄΄ του πανεπιστήμιου.

    Έπειτα στο δεύτερο σκέλος (ενδεικτικό της άποψης που έχουν οι πρυτάνεις για τα πανεπιστήμιά μας) είναι πως το όχι εν τέλει ήταν μερικό αφού υπήρχε ένας αστερίσκος, ένας αστερίσκος που έλεγε ότι η φύλαξη ευαίσθητων εργαστηρίων από την αστυνομία δεν είναι τελικά ένα ενδεχόμενο που δεν καλοβλέπουν. Το σκεπτικό αυτό δεν μας είναι ξένο, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι οι πρυτάνεις δεν υπερασπίζονται (στο δικό τους μυαλό) την ολότητα του πανεπιστημίου. Αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει είναι η φύλαξη των χωρών από τους οποίους κερδοφορούν. Δεκάρα δεν δίνουν για κανέναν φοιτητή και το βλέπουμε καθημερινά.

   Εμείς όμως είμαστε εδώ και όσο θα είμαστε εδώ δεν θα επιτρέψουμε το πανεπιστήμιο μας να γίνει βορά στα σκυλιά των πρυτάνεων, του Χρυσοχοΐδη και κάθε εταιρείας-κοράκι που ονειρεύεται ένα πανεπιστήμιο θερμοκήπιο στο οποίο απλά θα εκτρέφονται οι επόμενες γενιές εργαζομένων.

        Κανένα σώμα της αστυνομίας ή security στις σχολές μας

        Καμία κάμερα στο πανεπιστήμιο ή κάρτα για να μπορούμε να μπούμε

        Πλήρης επαναφορά του ασύλου

        Δωρεάν σίτιση για όλους

        Λεφτά για υγεία και παιδεία