Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Κοιμάσαι με εξεταστική, ξυπνάς με ...

Κοιμάσαι με εξεταστική, ξυπνάς με …


Ακόμα δεν τέλειωσε καλά καλά η εξεταστική και βλέπουμε ήδη από το άνοιγμα των δηλώσεων μαθημάτων, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υποχρηματοδότηση και το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών (ΝΠΣ) να μας βαραίνουν όλο και περισσότερο. Συμφοιτητές-τριες μας, που θέλουν να πάρουν τομέα τώρα, δεν μπορούν να δηλώσουν μαθήματα λόγω της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί με το ΝΠΣ. Το τμήμα αφού αρχικά δεν έκανε τίποτα για το πετσοκομμένο 9ο εξάμηνο του τομέα Ηλεκτρονικής, ξαφνικά προσθέτει 2 μαθήματα στη δήλωση μαθημάτων (την Αεροδυναμική των Μηχ.Μηχ. και τη Ραδιοαστρονομία) τα οποία λένε κιόλας «δεν θα μετράνε κάπως για το πτυχίο». Παρ’ όλα αυτά, μαθήματα που υπάρχουν στο Πρόγραμμα Σπουδών και «θα μετράνε για το πτυχίο» παραμένουν άφαντα από τη δήλωση μαθημάτων. Γι αυτό και εμείς απαιτούμε άμεση διόρθωση του προβλήματος και Πτυχιακή Εξεταστική για το 8ο εξάμηνο, ώστε να μπορέσουμε να δηλώσουμε μαθήματα που άλλαξαν εξάμηνο, αλλά και να οργανώσουμε καλύτερα τις σπουδές μας.

Στους μηχανολόγους το σύντομο πρόγραμμα και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν αποτέλεσαν έκπληξη καθώς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτή την κατάσταση. Οι τρείς βδομάδες εξεταστικής εξ ορισμού καθιστούν δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στα μαθήματα του εκάστοτε εξαμήνου πόσο μάλλον και σε μαθήματα από άλλα εξάμηνα ειδικά όταν οι ώρες εξέτασης ταυτίζονται. Τα έξοδα για το σχέδιο συνεχίζουν με την παρουσία τους να αυξάνουν τους ταξικούς φραγμούς στις σπουδές μας, επικουρικά  εργαστήρια παύουν να διεξάγονται επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να τα διδάξει. Την στιγμή που εγκρίνονται παχυλά κονδύλια για να διεξάγονται έρευνες στα πλαίσια άλλων εργαστηρίων για εταιρίες που εξειδικεύονται στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Στην λέσχη και τις εστίες, η κατάσταση που έχει επιφέρει η υποχρηματοδότηση από το κράτος και οι «σωτήρες» εργολάβοι που έρχονται να βγάλουν κέρδος στις πλάτες μας (κι ας λέει η πρυτανεία ότι έρχονται να χρηματοδοτήσουν και να σώσουν), αφήνει όλο και περισσότερους φοιτητές έξω. Πρόσφατα, ο σύλλογος οικοτρόφων εστιών, σε ανακοίνωση του μιλάει για πάνω απο 170 άτομα αποκλεισμένα, ενώ υπάρχουν δωμάτια ακατάλληλα για διαμονή λόγω ανύπαρκτης συνήρησης, ή επειδή κρατιούνται κλειστά για επί πληρωμή φιλοξενίες(!). Την ίδια ώρα, τα εστιατόρια σε όλες τις λέσχες περνάνε πλήρως σε εργολαβίες, με τον Χούτο να έχει αναλάβει ακόμα και την προμήθεια στις εστίες της Θεσσαλονίκης με 30 οικοτρόφους μέχρι τώρα να έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση! Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις του συλλόγου Οικοτρόφων Φ.Ε. ΑΠΘ στην πρυτανεία και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Η ξεφτίλα τους δεν έχει όρια, καθώς ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έλεγε πως οι οικότροφοι λένε ψέματα, ενώ ο πρύτανης δεν απολογήθηκε για τίποτα και περιορίστηκε στο ότι «οι φοιτητές έχουν και υποχρεώσεις».

Το δικαίωμα στη δημόσια-δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς είναι αδιαπραγμάτευτο! Από το δικαίωμα στη δημόσια-δωρεάν σίτιση, τη στέγαση, τις μεταφορές, μέχρι τους αγώνες ενάντια στα δίδακτρα, την επί πληρωμή κατάρτιση δια βίου και την αναθεώρηση του άρθρου 16 θα μας βρουν μπροστά τους! Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα για όλους!

Όλα αυτά, σε μία Θεσσαλονίκη στην οποία η κατάσταση έχει φτάσει να είναι σε μεγάλο βαθμό αποκρουστική και εξοργιστική. Με τα μακεδονικά συλλαλητήρια (τα οποία χρησιμοποιούνταν από νεοναζιστικές γκρούπες ως κέντρα εξόρμησης αφού αποκτούσαν από εκεί κοινωνική νομιμοποίηση), η ακροδεξιά της πόλης συνεχίζει να βγαίνει με συντεταγμένο τρόπο στο δρόμο, με πρόσφατα κρούσματα, την επίθεση στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο, αλλά και την έφοδο στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ, όπου οι φασίστες στοχοποίησαν και τραμπούκισαν φοιτητές, ανάλογα με την εξωτερική τους εμφάνιση. Μετά βεβήλωσαν το Εβραϊκό μνημείο (ας σκεφτούμε ποιοι ιστορικά σκότωσαν εκατομμύρια Εβραίους). Ως φοιτητές, πρέπει να μην αφήσουμε αυτό το συμβάν αναπάντητο. Ο φασισμός δε χωράει στις σχολές μας!

Την ίδια στιγμή, το προεκλογικό φιάσκο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται και θα εντείνεται όσο φτάνουμε στις ημερομηνίες των εκλογικών μαχών. Από τη μία βλέπουμε την κυβέρνηση να υπόσχεται ψίχουλα που διαφημίζει σαν πολλά μπας και κερδίσει καμιά ψήφο ώστε «να μην έρθει και η δεξιά που θα τα κάνει χειρότερα» εκφράζοντας έναν δήθεν αστικό κοσμοπολίτικο προοδευτισμό, ενώ από την άλλη η ΝΔ προσπαθεί από μια πιο συντηρητική σκοπιά, εθνικού κορμού, να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Πάνω στο δίπολο «ΣΥΡΙΖΑ ή ακροδεξιά» που προσπαθούν να χτίσουν, εμείς δε διαλέγουμε ούτε την ροζ, ούτε την μπλε δυστοπία. Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, διαμορφώνουμε τη δική μας ανατρεπτική πολιτική, εκείνη των αγώνων για μόρφωση-δουλειά-ειρήνη-ελευθερίες. Και το κάνουμε με το βλέμμα στραμμένο στις σύγχρονες ανάγκες μας, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη, αλλά και τις τρομερές δυνατότητες που αναπτύσσονται συνεχώς και τις βλέπουμε και στο αντικείμενό μας.

Η κυβέρνηση λέει ότι αυξάνει τον κατώτατο μισθό. Ξεχνάει βέβαια να μας πει ότι μειώνει και το αφορολόγητο. Με απλά λόγια, ο αυξημένος υποκατώτατος μισθός πλέον θα φορολογείται, με αποτέλεσμα μετά την καταβολή του φόρου να μένουν σχεδόν τα ίδια λεφτά με πριν. Και που θα πάνε οι φόροι; Μα φυσικά στο χρέος, στις μίζες, στους πολεμικούς εξοπλισμούς ή σε εργολάβους όπως αυτόν στη λέσχη που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα εμπορευματοποιώντας κάθε ανάγκη μας με τις ευλογίες του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης. Παρόμοια κοροϊδία είναι και η υποτιθέμενη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας χρησιμεύουν όταν διασφαλίζουν ένα «minimum» δικαιωμάτων σε ένα κλάδο. Τι κάνει όμως η κυβέρνηση; Συνεργάζεται με συλλόγους εργοδοτών, ξεπουλημένες γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως αυτή της ΓΣΕΕ (η οποία είναι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ παρεμπιπτόντως) ώστε οι νέες συλλογικές συμβάσεις να νομιμοποιούν τους εργοδότες που έδιναν δικαιώματα κατώτερα του νομίμου. Εμείς θέλουμε όμως συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και δικαιώματα και γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε μαζί με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να βρεθούμε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων την Πέμπτη 21/12 στις 14:30 στην Α5, ώστε να συζητήσουμε γι’ αυτά τα ζητήματα, αλλά και για ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει, αλλά και σημαντικότερα να καταλήξουμε σε πολύμορφες δράσεις. Γιατί όσο αυτοί προβάλλουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, εμείς θα προβάλουμε το δικό μας ΤΙΝΑ, δηλαδή τις ανάγκες μας σε μόρφωση-δουλειά-ειρήνη-ελευθερίες!

ΑΡ.ΑΓ.Ε. - ΕΑΑΚ