Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛ-ΜΗΧ στις 16/10 στην Α5, ώρα 14:30.


ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛ-ΜΗΧ στις 16/10 στην Α5, ώρα 14:30.
Ας ξεκινήσουμε με το κύριοτερο ερώτημα: Τι είναι ο Σύλλογος Ηλ/Μηχ; Ο Σύλλογος είναι το «πρόσωπο» εκείνο που αντιπροσωπεύει όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές και τις φοιτήτριες που σπουδάζουν στα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων. Υπερασπίζεται-διεκδικεί τα δικαιώματα των φοιτητών/τριων αυτών έτσι ώστε να έχουν δωρεάν σπουδές και παροχές καθώς και μια αξιοπρεπή εργασιακή προοπτική μετά την αποφοίτησή τους. Με δυό λέξεις ο Σύλλογος είμαστε εμείς οι φοιτητές!
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου είναι η διαδικασία (όργανο του Συλλόγου) κατά την οποία συζητάμε, σχεδιάζουμε, προτείνουμε και εν τέλει αποφασίζουμε ποιές δράσεις θα κάνουμε, πως θα κινηθούμε, ώστε να πετύχουμε τα παραπάνω. Η πρώτη γενική συνέλευση για φέτος θα γίνει στις 16/10 στην αίθουσα Α5 στην πτέρυγα των ηλεκτρολόγων, ώρα 14:30. Τις ώρες που γίνεται συνέλευση, δε γίνονται μαθήματα.
Πάμε στο εξής ερώτημα τώρα: Γιατί να πάμε στην Γενική Συνέλευση; Απάντηση: για όλους τους λόγους του κόσμου. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που αφορούν τις σπουδές μας και την εργασιακή μας προοπτική είναι ο συλλογικός αγώνας, οργανωμένος από τέτοιες «από εμάς για εμάς» διαδικασίες, όπως είναι η Γενική Συνέλευση. Αν εμείς οι ίδιοι που πληττόμαστε από την κατάσταση στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία δε συζητήσουμε και δεν κινητοποιηθούμε, ποιος θα το κάνει άλλωστε;
Η κατάσταση στη σχολή.
Στους ηλεκτρολόγους φαίνονται πλέον καθαρά οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης. Πλέον κάποια μαθήματα δεν διδάσκονται, σε μερικά που διδάσκονται δεν βρίσκεις καρέκλα να κάτσεις, τα εργαστήρια ολοένα και υποβαθμίζονται ή καταργούνται, καθώς δεν υπάρχει το επαρκές προσωπικό ή υλικό για την συντήρηση και την αναβάθμισή τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στο 9ο εξάμηνο του τομέα ηλεκτρονικής. Παράλληλα, το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών που δημιουργήθηκε ακριβώς για να συμπτυχθούν μαθήματα επειδή δεν προσλαμβάνονται καθηγητές, λόγω της υποχρηματοδότησης, μπαίνει στο τρίτο χρόνο λειτουργίας του και ήδη έχουμε δει πόσο δυσκολότερες έχει κάνει τις σπουδές μας. Τα πεδία, τα ψηφιακά συστήματα και άλλα μαθήματα έχουν συμπτυχθεί με αποτέλεσμα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας και φυσικά κοπτοραπτική στο τι μαθαίνουμε στο μάθημα λόγω του φόρτου, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι καθηγητές. Στην πράξη, το ΝΠΣ ήρθε για να μπαλώσει τα κενά σε διδακτικό προσωπικό που υπάρχουν στο τμήμα μας. Ανάλογα με αυτά τα κενά, έχουν γίνει οι συγχωνεύσεις μαθημάτων και η σύμπτιξη της ύλης. Εκτιμάμε ότι φέτος που θα είναι η πρώτη χρονιά που παιδιά θα πάρουν τομέα με το ΝΠΣ θα φανεί ακόμα παραπάνω πόσο αποτυχημένο μέτρο είναι και πόσο εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, κατακερματίζει και μειώνει αυτά που μαθαίνουμε σε σημαντικά μαθήματα.
Ένα άλλο ζήτημα που υπάρχει στους μηχανολόγους, είναι ότι το μηχανουργείο είναι υπό διάλυση. Ο εξοπλισμός είναι παλιός και δεν συντηρείται, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια που έχουμε να κάνουμε να γίνονται χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δε μας επιτράπηκε να δώσουμε το μάθημα Αριθμιτική Ανάλυση, επειδή δεν υπήρχαν λεφτά για επιτηρητές, σε συνδυασμό με την αργοπορία ανακοίνωσης του προγράμματος της εξεταστικής, δυσκόλυνε αρκετά το Σεπτέμβρη μας.
Βλέπουμε, λοιπόν και στα δύο τμήματα, ότι η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα. Βλέπουμε ότι δε δίνεται φράγκο για τις σπουδές μας, αλλά δίνονται λεφτά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και για τις τράπεζες. Σε όλη αυτήν την κατάσταση, πρέπει να διεκδικήσουμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για να μπορούμε να σπουδάζουμε με αξιοπρέπεια, με σφαιρική εποπτεία πάνω στο γνωστικό μας αντικείμενο και με όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό. Είναι σημαντικό λοιπόν να αποφασίσουμε να πάμε μαζικά στον πρόεδρο του τμήματος ηλεκτρολόγων και των μηχανολόγων και τη συνέλευση τμήματος ώστε να καταθέσουμε τα αιτήματά μας και να διεκδικήσουμε να υιοθετηθούν, κόντρα στη λογική της ανάθεσης.
Φοιτητική Μέριμνα-λέσχη.
Τις τελευταίες βδομάδες έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τη χυδαία συμπεριφορά εργολαβίας-πρυτανείας σε σχέση με τη λέσχη, που προσπαθούν να επιβάλλουν το να βγάλουμε κάρτα σίτισης για να μην έχει ο εργολάβος να πληρώνει παραπάνω μερίδες από τις ήδη ελάχιστες. Λένε ότι «δε χωράμε», την ίδια ώρα που : οι κλειστές διανομές, η κλειστή πάνω λέσχη και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε συνθήκες κάτεργου είναι λεφτά του πανεπιστημίου κατευθείαν στην τσέπη του εργολάβου (βλ. και κείμενο ΑΡΑΓΕ-ΕΑΑΚ για λέσχη). Τους είναι δύσκολο να δώσουν ένα δωρεάν δίσκο φαϊ, όταν στα επιστημονικά συνέδρια που παρακολουθούν όλοι οι παράγοντες του ακαδημαϊκού κατεστημένου του ΑΠΘ, οι μπουφέδες κοστίζουν χιλιάδες ευρώ (=πολλές μερίδες στη λέσχη), όταν τόσα χρήματα του κράτους δίνονται στο χρέος και τον πόλεμο αντί για την παιδεία.
Δεν είναι βέβαια τυχαία όλα αυτά. Κάθε μέρα ακούμε: «όλοι επιστήμονες πρέπει να γίνουν; Στη Γερμανία δεν σπουδάζουν όλοι;», λες και είναι κακό να σπουδάζει ο καθένας το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και μια χώρα να βγάζει πολλούς γιατρούς, μηχανικούς, δασκάλους. Σήμερα λοιπόν είναι η λέσχη, αύριο θα είναι το νοίκι και το φοιτητικό επίδομα, αύριο θα είναι τα δίδακτρα. Θέλουν να μικρύνουν το πανεπιστήμιο, να τελειώνουν τις σπουδές όσοι έχουν λεφτά και οι υπόλοιποι ότι σεμινάρια μπορέσουμε να πληρώσουμε για να χτίσουμε βιογραφικό μπας και βρούμε δουλειά στο αντικείμενό μας.
Να μην επιτρέψουμε να αποκλειστεί κανένας από τη λέσχη. Κανένας μας να μην δυσκολευτεί ή παρατήσει τις σπουδές του επειδή έχει να πληρώνει το φαϊ, το νοίκι, το νερό ή το ρεύμα. Η συνέλευσή μας είναι πρώτης τάξεως ευκαιρίας να συζητήσουμε για το κόστος σπουδών και να αναλάβουμε δράση.
Στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις!
Ο αγώνας μας για να μπορούμε να σπουδάζουμε δωρεάν και ολοκληρωμένα και το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά δεν είναι μόνο υπόθεση του καθενός μας, αλλά όλων μας. Είναι αναγκαίο να παλέψουμε στο πλάι και των εργαζόμενων μηχανικών, στο πλάι των άνεργων αλλά και συνολικά των εργαζομένων για να ανατρέψουμε όλοι μαζί την υπάρχουσα κατάσταση. Αν θέλουμε μετά τη σχολή να μπορούμε να βρούμε δουλειά πάνω στο αντικείμενό μας, χωρίς να πληρώσουμε 100 σεμινάρια, χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουμε, αλλά και να έχουμε έναν αξιοπρεπή μισθό πρέπει να αρχίσουμε να παλεύουμε από τώρα στο πλάι του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.
Όλοι-ες στη Γενική Συνέλευση του Σ.Φ. Ηλ-Μηχ την Τρίτη 16/10 στις 14:30 στην Α5.
Υ.Γ. Εμείς ως ΑΡ.ΑΓ.Ε – ΕΑΑΚ καλούμε πάντα πριν από κάθε συνέλευση σε μιά ακόμα διαδικασία, το λεγόμενο Ανοικτό Αγωνιστικό Πλαίσιο και θέλουμε όλα τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία θέλουν αγωνιστικές αποφάσεις των συνελεύσεων να συμμετέχουν. Το Ανοικτό Αγωνιστικό Πλαίσιο είναι ουσιαστικά μια συζήτηση κατά την οποία αναλύονται τα ζητήματα και αποφασίζονται κάποιες δράσεις για την επίλυσή τους, τις οποίες όλοι μαζί θα προτείνουμε στην Γενική Συνέλευση και θα γίνει τη Δευτέρα 15/10, στις 14:30 στο καμαράκι του συλλόγου. Μετά ακολουθεί η συγγραφή του πλαισίου που θα προτείνουμε σαν απόφαση της συνέλευσης.