Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Το Πάντειο σε τροχιά αξιολόγησης ή μήπως... διάλυσης;;;;

όλο το αρθρο στο alfavita.gr


Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης των τμημάτων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σε αυτήν τη διαδικασία θα συμμετάσχουν φοιτητές και διδακτικό προσωπικό, οι οποίοι θα αξιολογηθούν από «επιστημονική» επιτροπή Πανεπιστημίων του εξωτερικού, με σκοπό την υποτιθέμενη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου· και γιατί «υποτιθέμενη βελτίωση», θα αναρωτιόνταν κανείς, αφού η αξιολόγηση είναι μια διαδικασία που θα ωφελήσει διδάσκοντες και διδασκόμενους, θα απομακρύνει τα κακώς κείμενα και θα επιβραβεύσει ό,τι αξίζει και ωφελεί την σχολή μας; panteio-570Σημειωτέον, όπως πληροφορούμαστε μάλιστα σε ορισμένα τμήματα της σχολής μας, οι φορείς που διεξάγουν μια οποιαδήποτε αξιολόγηση δεν μπορούν να προεξοφλούν τα αποτελέσματα της, ούτε τις διάδοχες πολιτικές πρωτοβουλίες, αφού η αξιολόγηση αυτή ακόμα... δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Βέβαια σε πρακτικό επίπεδο έχουμε γνωρίσει την εξής αντίφαση: Το υπουργείο «Παιδείας» σήμερα στραγγαλίζει οικονομικά το Πάντειο, «αναγκάζοντας» τις Πρυτανικές αρχές να καταφύγουν στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα (φυσικά οι συνέπειες εξειδικεύονται και σε άλλους τομείς ανά τμήμα). Αν επιθυμούμε να θυμηθούμε το πολύ πρόσφατο παρελθόν, το υπουργείο εξήγγειλε την δημιουργία του υπέρ-πανεπιστημίου «Αδαμάντιος Κοραής» (την οποία και απέσυρε, όχι βέβαια επειδή αναθεώρησε, αλλά εξαιτίας των έντονων φοιτητικών αντιδράσεων), προχώρησε δηλαδή σε πολιτικές ενέργειες που πλήττουν τον χαρακτήρα του πανεπιστημίου ανεξάρτητα και, ασφαλώς, πρωτύτερα, από οποιαδήποτε πρόφαση και επίφαση «αξιολόγησης»! Φυσικά δεν μας εκπλήσσει αυτή η λογική αντίφαση, καθώς η διαρκής επίκληση της αξιολόγησης υποκρύπτει συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές βλέψεις!
Έχουμε γνωρίσει και μια Αξιολόγηση που φαίνεται να προηγείται όλων των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια από την κυβέρνηση: είναι αυτή η Αξιολόγηση που προαναγγέλλεται από τηλεοράσεως κάθε τρίμηνο! Η Αξιολόγηση της Τρόικας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτή τη στιγμή «αξιολογεί» με τους εγχώριους υποτελείς της, πού θα κάτσει η μπίλια του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, δηλαδή, με απλά λόγια, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες θα πετάξει στον δρόμο για χρέη προς τις τράπεζες.
Και φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τρόικα ζητάει το σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Το ένα πλήγμα διαδέχεται το άλλο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Το τελευταίο τρίμηνο η κυβέρνηση κάνει αγώνα αποδεκατισμού του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, και ακόμη έξι πανεπιστημίων, με σχέδια που αρχικά τουλάχιστον προέβλεπαν απολύσεις 1.349 εργαζομένων, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί «λογιστικά» η τρόικα. Και λέμε «μόνο και μόνο», καθώς, όταν το Υπουργείο διεξήγαγε την δική του αξιολόγηση στο διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων με σκοπό την πολιτική νομιμοποίηση των σχεδιαζόμενων τότε απολύσεων, τα αποτελέσματα της κάθε άλλο παρά πολιτική νομιμοποίηση αποτέλεσαν: όχι μόνο δεν αποδείχτηκαν πλεονάζοντες οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά, αντίθετα διαγνώστηκαν ελλείψεις διοικητικού προσωπικού, και 2.500 κενές θέσεις! Φυσικά, σαν γνήσιος τιμητής της αξιολόγησης, το υπουργείο γρήγορα παρέκαμψε τα αποτελέσματά της, και επιχείρησε να δρομολογήσει τις 1.349 απολύσεις!
Τα κυβερνητικά επιτελεία επικαλούνται την αξιολόγηση μόνο και μόνο για να νομιμοποιήσουν πολιτικά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην τρόικα, και αυτές μόνο περαιτέρω υποχρηματοδότηση, συγχωνεύσεις, δίδακτρα και απολύσεις μπορούν να σημάνουν για το Πάντειο αλλά και για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Η αριστερή φοιτητική παράταξη Πορεία καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να μην παγιδευτεί στην λογική της συμμετοχής στην αξιολόγηση, ακόμα και αν τον παροτρύνουν σε αυτή την κατεύθυνση ορισμένοι καθηγητές με την επιχειρηματολογία της παρουσίασης «καλού προσώπου» και της ανταμοιβής μας για αυτήν την «πανεπιστημιακώς» νοούμενη «καλή διαγωγή», αποκρύπτοντας έτσι τις προαποφασισμένες πολιτικές που υποκρύπτουν ο χώρος και ο χρόνος των «αξιολογήσεων». Η αξιολόγηση μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί, αλλά τα προαποφασισμένα αποτελέσματά της ήδη συγκροτούν πολιτικά σχέδια χτυπήματος και υποβάθμισης του Παντείου Πανεπιστημίου.
 
Καμία συμμετοχή των φοιτητών στην αξιολόγηση!
 
Καμία υποβάθμιση τμήματος ή γνωστικού αντικειμένου!
 
Αγώνας για Δημόσια- Δωρεάν Παιδεία για όλους!