Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Πορεία ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά''

Η συστημική κρίση που βιώνουμε δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εκφραστές της νεοφιλελεύθερης (και τάχα σωτήριας) για το αδιέξοδο της Ελλάδας πολιτικής (τρικομματική κυβέρνηση) έρχονται να συνεχίσουν ό,τι ξεκίνησε με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Έτσι λοιπόν, το νέο σχέδιο «Αθηνά» αναιρώντας τα μέχρι τώρα δεδομένα για κάποια επιμέρους τμήματα( όπως τα ΤΕΙ και τα ξενόγλωσσα με μετακινήσεις και συγχωνεύσεις), και πλήττοντας τους φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ όπως εξίσου και τους μαθητές, σηματοδοτεί το τέλος της παιδείας όπως την ξέραμε. Επιχειρεί τη βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στην πραγματικότητα του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού λειτουργώντας ως η αρχή ενός ντόμινο για την οριστική κατάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.


Πιο συγκεκριμένα με το σχέδιο «Αθηνά» τις μεγαλύτερες αλλαγές τις υπόκεινται τα Τ.Ε.Ι. καθώς ο αριθμός των τμημάτων συρρικνώνεται κατά 40%, ενώ ο αριθμός των εισακτέων κατά 30% με πολλά ιδρύματα να μικραίνουν ριζικά (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης κ.α.) ή και να κλείνουν (ΤΕΙ Ιονίου).Αυτό προφανώς και θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση πολλών καθηγητών ,διοικητικών υπαλλήλων και γενικά εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Ο συνολικός αριθμός των τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ μειώνεται από περίπου 500 σε 386. Σύμφωνα με το υπουργείο οι εισακτέοι σε Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι. για το 2013 από 76.000 θα μειωθούν στους 72.000.


Όσο αφορά τα ξενόγλωσσα τμήματα, συγχωνεύονται σε ένα τμήμα γενικών γνώσεων πάνω στις ξένες γλώσσες, με την επιλογή κατεύθυνσης μετά το δεύτερο έτος, χωρίς καμία συγκεκριμένη εξειδίκευση. Η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει στην αλλοίωση και απαξίωση του ίδιου του γνωστικού μας αντικείμενου μέχρι τώρα, αλλά πολύ περισσότερο στην παντελή απουσία εργασιακών δικαιωμάτων καθώς παύουμε να θεωρούμαστε (άρα και να πληρωνόμαστε) ως ειδικευμένοι πτυχιούχοι αλλά ως ημι-ειδικευόμενοι αορίστου χρόνου…


Το σχέδιο αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αντικατάστασή της δημόσιας εκπαίδευσης από ένα ταξικό πανεπιστήμιο. Αμφισβητεί το δικαίωμα στην μόρφωση καθώς χιλιάδες φοιτητές δεν θα αντέξουν οικονομικά τις μετακινήσεις και θα αναγκαστούν να παρατήσουν τις σπουδές τους. Έπεται η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και η επιβολή διδάκτρων ως ''αναγκαία και φυσική'' λύση.


Γίνεται φανερό πως δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την γενικότερη κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Είναι ένα απότοκο της πολιτικής λιτότητας και εκφασισμού που εφαρμόζεται. Επιτελείται μια γενικευμένη επίθεση στην κοινωνία με την κατάργηση των δημοσίων αγαθών, με περικοπές, φόρους, και παράλληλα καταστολή στην όποια προσπάθεια αντίδρασης (επιτάξεις, συλλήψεις, ξύλο και χημικά είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων μας). Καλούμαστε λοιπόν να ''βγούμε σε μια αγορά εργασίας'' με την ανεργία στους νέους να φθάνει το 60,7% και με πτυχία επάρκειας που δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα. Οι υστερικές ενέργειες της τρικομματικής κυβέρνησης την καθιστούν εξαιρετικά αδύναμη και επικίνδυνη ταυτόχρονα, (άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός πως το σχέδιο «Αθηνά» θα περάσει με «συνοπτικές διαδικασίες» και «εν μια νυκτί» έτσι ώστε να καταφέρει να ισχύσει κιόλας από τον Μάρτιο) ακολουθώντας ακριβώς την ίδια λογική που έχει η εφαρμογή των μνημονίων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.


Αυτή η ολομέτωπη επίθεση δεν μπορεί να απαντηθεί με εξατομικευμένες λύσεις. Μόνο οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να φέρουν πραγματικά αποτελέσματα. Είναι λοιπόν αναγκαία η συμπόρευση με το αγωνιζόμενο κομμάτι των ΤΕΙ, με καθηγητές και εργαζόμενους που απειλούνται με απολύσεις. Και η απάντηση θα πρέπει να είναι άμεση και δυναμική, "αντάξια" της επίθεσης που δεχόμαστε, με γενικές συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις δημοσίων κτηρίων και άνοιγμα στην κοινωνία. Έτσι κι εμείς λοιπόν προχωρήσαμε σε κατάληψη της σχολής μας από την Τρίτη 19/2 ως και την Τετάρτη 27/2, οπότε και θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση για την συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Καλούμε σε κοινή πορεία φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, την Πέμπτη 28/2 στις 18:00 Καμάρα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΑΓΓΛΙΚΟΥ