Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση Ε.Α.Α.Κ. για τη δίωξη του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρη Πατέλη

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012, το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ καλεί σε απολογία τον Αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρη Πατέλη. Ο  Δημήτρης Πατέλης, κατηγορείται από τον παράνομα εκλεγμένο, τέως πρύτανη του Π.Κ. Ι. Γρυσπολάκη, για την κριτική που με συνέπεια ασκεί μέσω κειμένων και δημοσίων τοποθετήσεων , τόσο στις πολιτικές θέσεις, όσο και στη στάση της διοίκησης του ιδρύματος στις παράνομες πρυτανικές εκλογές του 2010. Στόχος τους η ποινικοποίηση των απόψεων του Δ.Π., η απόλυσή και η πλήρης απομάκρυνσή του από το δημόσιο πανεπιστήμιο.


Η δίωξη αυτή δεν είναι ούτε προσωπική, ούτε τυχαία. Ο χώρος του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής. Μέσα στην δίνη της οικονομική κρίσης επιχειρήτε η συνολική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου με σκοπό να συμβάλλει στην  προσπάθεια αστικής υπέρβασης της κρίσης. Πλευρά αυτής της πολιτικής είναι και η αντιδραστική μετάλλαξή του πανεπιστημίου. Αποτελεί ζητούμενο λοιπόν, προκειμένου να εφαρμοστεί η κυρίαρχη πολιτική, το σύγχρονο πανεπιστήμιο να είναι σε θέση να παράγει πειθήνιους εργαζομένους που δεν θα έχουν καμία απολύτως εμπειρία συλλογικών διεκδικήσεων και αγώνα. Να είναι σε θέση να δημιουργήσει τις νέες στρατιές ευέλικτων αποφοίτων, χωρίς κανένα επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα, που θα έχουν μάθει να δουλεύουν δωδεκάωρα για 300 ευρώ χωρίς να σηκώνουν κεφάλι. Σε αυτό το πανεπιστήμιο, είναι σαφές ότι δε χωράνε φωνές σαν αυτή του Δ.Π. που προκρίνουν την κριτική σκέψη και την αμφισβήτηση. Επιπλέον, στο πρόσωπο του στοχοποιούν συνολικά το πανεπιστημιακό κίνημα, που εμπόδισε την αναθεώρηση του άρθρου 16 και μπλόκαρε στην πράξη τους νόμους Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου και τροφοδότησε την ελληνική κοινωνία με έντονες κινηματικές παραστάσεις. Φοβούνται το πανεπιστημιακό κίνημα και τις ευρύτερες κοινωνικές διεργασίες που μπορεί να προκαλέσει.

Η δίωξη του Δ.Π. δεν αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στοχοποίησης του πολιτικού αγώνα και του φοιτητικού κινήματος στο Π.Κ. Τόσο ο ίδιος όσο και φοιτητές και μέλη της ΕΑΑΚ έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο του Γρυσπολάκη και καθηγητών των ιδρύματος που συντάσσονται με τις θέσεις του. Αποτελεί πλέον γνώριμο φαινόμενο οι κινητοποιήσεις στα Χανιά ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης να καταστέλλονται από την αστυνομία και τα ΜΑΤ και μέλη του συλλόγου φοιτητών να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με μηνύσεις που προέρχονται και αυτές από τον πρώην πρύτανη Γρυσπολάκη. Αυτή η κατάσταση μεθοδεύεται εντατικά τα τελευταία χρόνια, τόσο από τον ίδιο όσο και από καθηγητές που δουλικά εξυπηρετούν τις κατευθύνσεις του υπουργείου, με μοναδικό σκοπό το τσάκισμα οποιασδήποτε φωνής ορθώνεται εντός του πολυτεχνείου Κρήτης και αμφισβητεί την κυρίαρχη καταστροφική πολιτική.
Η νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποδεικνύει κάθε στιγμή ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει θα έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση. Από την βία που ασκήθηκε στους απλήρωτους εργαζομένους του Σκαραμαγκά μέχρι και τις συνεχείς επιθέσεις σε αγωνιστές από παρακρατικούς. Η πολιτική βία των μνημονίων και της πείνας πάει χέρι-χέρι πλέον με την ωμή βία. Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν για να μην αγωνιζόμαστε, για να σταματήσουμε να χαλάμε τα σχέδια τους.

Η ΕΑΑΚ τάσσεται στο πλευρό του καθηγητή Δημήτρη Πατέλη και καλεί όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να καταδικάσουν την πειθαρχική δίωξη εις βάρος του.

Ε.Α.Α.Κ. σε ΑΕΙ – ΤΕΙ