Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αθώοι οι συλληφθέντες της 8ης Μάρτη 2007

Ολοκληρώθηκε, χθες Παρασκευή 27/1 στη Χαλκίδα, η δίκη των 12 συλληφθέντων από το μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 8ης Μάρτη 2007* στην Αθήνα. Η δίκη που ξεκίνησε στις 11 Οκτώβρη μετά από αρκετές συνεδρίες κατέδειξε το σαθρό του κατηγορητηρίου το οποίο κατέρρευσε με αποτέλεσμα την αθώωση των 12 κατηγορουμένων.

φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις του 2006-2007
Η δίκη αυτή, ήταν μια προσπάθεια να δικαστούν οι κοινωνικοί αγώνες, να ποινικοποιηθούν οι αγωνιστές και να εξοντωθούν οι όποιες φωνές αντίστασης. Μια προσπάθεια η οποία μέχρι σήμερα συνεχίζεται με αλλεπάλληλες διώξεις, από την 8η Μάρτη μέχρι τις δίκες 17 αγωνιστών που συμμετείχαν στις αυθόρμητες κινητοποιήσεις του λαού την 28η Οκτώβρη του 2011.  Γι αυτό στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν καθόντουσαν μόνο οι 12 διωκόμενοι. Μαζί τους στέκουν και οι χιλιάδες νεολαίοι και εργαζόμενοι που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, για δουλειά που να εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και δημοκρατικά δικαιώματα. Η δίκη των 12, ήταν δίκη όλων μας. Όσων βρέθηκαν στους αγώνες τότε, αλλά και όσων όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζουν σε αυτό το δρόμο!

Αυτή τη μάχη, να ξέρουν καλά οι αντίπαλοί μας, ότι θα τη δώσουμε μέχρι τέλους. Δε τα βάζετε με μια δράκα ανθρώπους, τα βάζετε με μια ολόκληρη γενιά, με μια ολόκληρη κοινωνία. Είστε λίγοι, είμαστε πολλοί, θα σας βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
 
*Δείτε παρακάτω μια σύντομη περιγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα τη 8η Μάρτη του 2007


ΜΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


 



8 Μαρτίου 2007, το φοιτητικό κίνημα διαδηλώνει ενάντια στο νόμο πλαίσιο της Μαριέττας Γιαννάκου και καλεί σε πανελλαδική πορεία στην Αθήνα. Τη μέρα εκείνη έλαβε χώρα το μεγαλύτερο συλλαλητήριο του  φοιτητικού κινήματος του 2006-2007, με δεκάδες φοιτητές και εργαζόμενους στους δρόμους. Περισσότεροι απο 40.000 φοιτητές γεμίζουν τους δρόμους και διαδηλώνουν την αντίθεση τους στα σχέδια της υπουργού ενώ εκατοντάδες σχολές είναι κλειστές για μήνες. Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ αδύναμη να πετύχει την παραμικρή κοινωνική συναίνεση γύρω από τα μέτρα που έφερνε στη Βουλή, απάντησε με ακραία καταστολή, διαλύοντας με βαρβαρότητα την πορεία. Τα ΜΑΤ, σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα εκείνης της περιόδου επίθεση, πνίγουν στα χημικά ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας και προχωρούν σε μαζικούς ξυλοδαρμούς και συλλήψεις φοιτητών και αλληλέγγυων. Απο την πλατεία συντάγματος και τα Προπύλαια μέχρι την πλατεία Ομονοίας αφηνιασμένες διμοιρίες κυνηγούν φοιτητές. Οι συλλήψεις γίνονται στο σωρό και συνοδεύονται από φυσουνιές και ανοιγμένα κεφάλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από τους μισούς συλληφθέντες άνηκαν στο μπλόκ των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ που περικυκλώθηκε και ξυλοκοπήθηκε με τον πιο άγριο τρόπο από τα ΜΑΤ.

 Αποτέλεσμα… 61 συλληφθέντες και εκατοντάδες τραυματίες που σύμφωνα με τους γιατρούς του Ερυθρού Σταυρού έφεραν τραύματα από δολοφονικά χτυπήματα… Από τους 61 συλληφθέντες 49 παραπέμπονται για πλημμελήματα και 12 για κακουργήματα ενώ ένας από αυτούς, ο οικοδόμος Βασίλης Στεργίου, προφυλακίζεται…

Λίγο καιρό αργότερα γίνεται η πρώτη δίκη των 49 φοιτητών  που είχαν φορτωθεί από τους ΜΑΤατζήδες με κατηγορίες πλημμεληματικού  χαρακτήρα. Και οι 49 αθωώνονται πανηγυρικά ενω οι δικαστές ζητούν να γίνει έρευνα για τις συνθήκες κατω απο τις οποίες εγιναν οι συλλήψεις και οι ξυλοδαρμοί των φοιτητών…Οι 12 που κατηγορούνταν για κακουργήματα παρέμεναν για 5 χρόνια σε μια κατασταση “ομηρίας” μεχρι να φτασουμε στο 2012. Σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό της Χαλκίδας οι στημένες κατηγορίες κατέρρευσαν και οι 12 κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι…