Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ!!


Τις τελευταίες μέρες, ο ελληνικός λαός γίνεται μάρτυρας μιας απέλπιδας προσπάθειας της ευρωπαικής και ελληνικής αστικής τάξης ,να διασώσει την ακεραιότητα της Ευρωπαικής Ένωσης και του Ευρώ προς όφελος τους . Σύσσωμα τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ , προβάλλουν τον υποτιθέμενο “εκβιασμό” που ασκεί η Ευρώπη στην ελληνική κυβέρνηση , δηλαδή την απαίτηση των τοκογλύφων-δανειστών για οριστικές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του μνημονίου. Προφανώς ο εκβιασμός αυτός δεν αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά τον ελληνικό λαό, ο οποίος για άλλη μια φορά τίθεται αντιμέτωπος με το δίλημμα εξόδου ή όχι από το ευρώ και την ΕΕ.

Το κλίμα τρομοκρατίας γύρω από την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, δημιουργήθηκε από την πρώην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΛΑΟΣ και κορυφώθηκε από την πραξικοπηματικά διορισμένη κυβέρνηση αστικής σωτηρίας υπό την πρωθυπουργία του αρχιτραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου. Και όπως ήταν αναμενόμενο η νέα κυβέρνηση «εθνικής συνεργασίας» δεν άργησε να κάνει ξεκάθαρο το γιατί διορίστηκε. Ο λόγος για το νέο προϋπολογισμό του 2012 που υπερψηφίστηκε από το σύνολο των βουλευτών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Για μία ακόμη φορά τα βάρη πέφτουν στις πλάτες των εργαζομένων, αφού οι μισθωτοί επιβαρύνονται με νέα χαράτσια, φτάνοντας στο παράλογο φαινόμενο: οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, να πληρώνουν 10,7 δις από 8,3, ενώ οι επιχειρήσεις 2,2 από 2,8 δις, απαλλάσσοντας δηλαδή όλο και περισσότερο το κεφάλαιο από οποιοδήποτε κόστος μίας κρίσης που το ίδιο δημιούργησε. Παράλληλα, ενώ τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η νέα κυβέρνηση αυξάνει κατά 16,4% (100 εκατ. Ευρώ) τα χρήματα για το ΝΑΤΟ, κατά 67% (1 δις) για εξοπλιστικά προγράμματα και 4,4% (2,2) για το υπουργείοπροστασίαςτου πολίτη.

Χαρακτηριστική της επίθεσης που διεξάγεται είναι η κατάσταση στο κλάδο των μηχανικών, όπου οι πολιτικές της Κυβέρνησης εκφράζονται από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ. Σε πρώτη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 46% (για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που κλείνει τώρα 5ετία και χωρίς προσαύξηση πλήρωνε 220 ευρώ, τώρα θα πληρώνει 404!), ενώ ακόμα και το ταμείο ανεργίας που διεκδικείται εδώ και λίγα χρόνια θα βαρύνει πάλι τους ίδιους τους ασφαλιζόμενους, ενώ θα το δικαιούνται ελάχιστοι συνάδελφοι. Αυτοί που τόσα χρόνια πανηγύριζαν για το εύρωστο ταμείο, που οικοδομήθηκε με τις εισφορές των εκατοντάδων χιλιάδων συναδέλφων, προσπαθούν τώρα να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, για την επικείμενη κατάρρευση του ΤΣΜΕΔΕ. Ήδη μόνο με το “κούρεμα” το ταμείο χάνει 1,4 € από τα αποθεματικά. Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ συνεχίζει να τζογάρει τα λεφτά των ασφαλισμένων σε διάφορες τράπεζες με χαρακτηριστικό τη συμμετοχή στη διάσωση της καταρρέουσας της Proton Bank. Όλα αυτά την ίδια ώρα που η ανεργία στον κλάδο θερίζει, τόσο στους νέους εργαζόμενους που δεν προλαβαίνουν καν να μπουν στο επάγγελμα όσο και σε μια προηγούμενη γενια αυτοαπασχολούμενων που βρίσκεται σε αντίστοιχα δυσχερή και αδιέξοδη κατάσταση. Είναι σαφές λοιπόν πως το μέλλον που διαμορφώνουν για τη γενιά μας είναι η περιπλάνηση μεταξύ ανεργίας, ημιεργασίας και μεταναστευσης, γι' αυτό και ο άμεσος συλλογικός αγώνας συνιστά μονόδρομο.

Παρόλα αυτά κι οι εξελίξεις στην αντιπαράθεση που εγκαινίασε το ίδιο μπλοκ δυνάμεων (τυχαίο; δε νομίζω) με το φοιτητικό κίνημα στις 24 Αυγούστου, με τη ψήφιση του νόμου πλαίσιο, τρέχουν. Η Διαμαντοπούλου και το υπουργείο μετά τα φιρμάνια που έβγαζε για τα θέματα των εξεταστικών, συνεχίζει να παίρνει προκλητικές πρωτοβουλίες που χτυπούν το δικαίωμα του λαού να απολαμβάνει και να αξιοποιεί το δημοσίο αγαθό της δωρεάν παιδείας. Μόνο ως τέτοια μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη χρηματοδότηση από πλευράς υπουργείου, του πρώτου έτους σπουδών 56 χιλιάδων φοιτητών σε ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ. Προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ολοφάνερη οικονομική ασφυξία των δημόσιων ιδρυμάτων, που έχει προκληθεί λόγω της σαρωτικής υποχρηματοδότησης (χαρακτηριστικά στο ΑΠΘ,είναι οι απολύσεις σε προσωπικό, μείωση 10% του μισθού των εργολαβικών υπαλλήλων, το κλείσιμο του εστιατορίου της εστίας, όπως και η απειλή για επιβολή ενοικίου στην εστία και για κλείσιμο της φοιτητικής λέσχης). Ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι πόροι μπορούν να βρεθούν αν είναι να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικοί φορείς εκπαίδευσης που δίνουν τίτλους σπουδών που κατοχυρώνουν απειροελάχιστα επαγγελματικά δικαιώματα.
Αυτή είναι η μεταλυκειακή-τριτοβάθμια-«ανώτατη» εκπαίδευση που οραματίζονται. Αυτή είναι η αξιολόγηση τους, αυτή είναι η Bologna.

Επιπλέον τα πρώτα στάδια εφαρμογής αυτού του νόμου ανοίγονται μπροστά μας. Μέσα στο Δεκέμβρη, ξεκινάει η διαδικασία συγκρότησης των συμβουλίων διοίκησης στα πανεπιστήμια από τους πάντα πρόθυμους Μάνθους και Γιαννακουδάκηδες να υλοποιήσουν τις επιταγές του υπουργείου. Τα όργανα αυτά θα έχουν ως στόχους: α) τη διοίκηση του «νέου πανεπιστημίου» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε συνθήκες σαρωτικής υποχρηματοδότησης και β) την αυταρχική θωράκιση του πανεπιστημίου από τις φοιτητικές διεκδικήσεις, καθώς μετατοπίζεται το κέντρο λήψης αποφάσεων μακριά από τις πιέσεις που ασκεί το φοιτητικό κίνημα. Τα συμβούλια διοίκησης είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του αντιπάλου για την ταχύτατη και ανεμπόδιστη εφαρμογή του νόμου και συνολικά της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΘΕΑΤΕΣ ­_ ΑΣ ΚΛΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!

Απέναντι σ'αυτή την οργανωμένη λαίλαπα που εξαπολύει το μαύρο μέτωπο Συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου, ο λαός δεν μπορεί να κρατήσει παθητική στάση. Οφείλει να αντεπιτεθεί και να διεκδικήσει με όλα τα όπλα που διαθέτει τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά του που κατακτήθηκαν με αίμα από τους λαϊκούς αγώνες. Να ξαναπιάσουμε το αγωνιστικό νήμα από το συγκλονιστικό, μαζικό, ανυπόταχτο και απρόβλεπτο λαϊκό «Όχι» που παρέλασε την 28η Οκτώβρη ενάντια στη «νέα κατοχή» της ΕΕ και των αγορών και  την μεγαλειώδη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19-20 Οκτώβρη. Από τα μεγάλα λαϊκά ποτάμια που διατράνωσαν το σύγχρονο ''Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία'' στις φετινές αντιμπεριαλιστικές πορείες της 17ης του Νοέμβρη, που, χωρίς να δίνουν καμιά πίστωση χρόνου στη Συγκυβέρνηση του Κεφαλαίου, αποτέλεσαν τις πρώτες μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει την άμεση κλιμάκωση των αγώνων με κρίσιμο κόμβο την απεργία της 1ης Δεκέμβρη ενάντια στον προϋπολογισμό του αίματος. Ήδη οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ έχουν ξεκινήσει τις καταλήψεις στις διοικητικές υπηρεσίες για να μην εφαρμοστούν οι εφεδρείες και ο νόμος-έκτρωμα Διαμαντοπούλου. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι μπροστά στον αγώνα ενάντια στα χαράτσια και τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούν κατάληψη στο κέντρο πληροφορικής της ΔΕΗ ώστε να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Το δρόμο δείχνει η ηρωική απεργία των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργείας που συνεχίζει για τέταρη βδομάδα.

Αυτή η περίοδος όμως χαρακτηρίζεται και από κάτι ακόμα. Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, και η εξέγερση μοιάζει πιο δίκαιη και αναγκαία από ποτέ. Πιο δίκαιη, γιατί είναι πρωτοφανείς τόσο η όξυνση της κρατικής τρομοκρατίας, όσο και η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης κι εργοδοσίας. Η δολοφονία του Αλέξανδρου με την κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε μετά συνοψίστηκε στο σύνθημα “Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες , ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες” ,το οποίο μέχρι σήμερα συνοψίζει την πολιτική που μας εφαρμόζουν, περικοπές μισθών και συντάξεων, ανεργία, κατάργηση δημόσιας δωρεάν παιδείας και υγείας. Πιο αναγκαία γιατί, από τη μια μεριά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την βάρβαρη αντεργατική πολιτική κατέστρεψε κάθε κεκτημένο κοινωνικού κράτους από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα , άλλα και η συνέχιση της με την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ πάνω στην ψήφιση των μέτρων εφαρμογής της δανειακής σύμβασης καθιστούν την καθημερινότητα αβίωτη.
 Το φοιτητικό κίνημα, που πρωτοστάτησε στη νεολαιίστικη εξέγερση του '08, θα πρέπει σήμερα, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και την υπόλοιπη νεολαία, να βαδίσει ξανά στο δρόμο της εξέγερσης, προτάσσοντας τα πραγματικά διλήμματα:
Χρεωκοπία όλων μας με τις πολιτικές και τις κυβερνήσεις των μνημονίων και των αντεργατικών πολιτικών ή πάλη για την ανατροπή τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματα της κοινωνίας.     

ΟΛΟΙ  ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛ/ΜΗΧ
ΤΡΙΤΗ 29/11 13:00 αίθουσα 5 στην πτέρυγα Ηλεκτρολόγων

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1/12 10:00 ΚΑΜΑΡΑ με το Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων  και κοινή πορεία όλων των αγωνιζόμενων στους δρόμους της πόλης

ΑΡ.ΑΓ.Ε.  -  Ε.Α.Α.Κ.