Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ…
Εδώ και 1,5 χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ επιτίθενται σε κατακτήσεις και δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας. Με την πρόφαση της «σωτηρίας» της χώρας και την «εξυπηρέτηση» του χιλιοπληρωμένου ληστρικού εθνικού χρέους, ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ αφαιμάζουν τεράστια κομμάτια του λαού και τάσσουν ζεστό χρήμα ακριβώς σε αυτούς που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση: στους τραπεζίτες, το κεφάλαιο και τα διεθνή τσακάλια της κρίσης. Όσον αφορά στο άμεσο -και έμμεσο -μέλλον, δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για την έξοδο από αυτή την καταιγίδα. Ο ταξικός προϋπολογισμός του 2011 και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο επιβάλλει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και την κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δαπάνης, οδηγούν τεράστια κομμάτια της κοινωνίας στη ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Στα πλαίσια αυτής της γενικευμένης επίθεσης δε θα μπορούσε ο χώρος της εκπαίδευσης να μείνει ανεπηρέαστος. Το νέο νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου έρχεται να αντικαταστήσει την έννοια του πτυχίου με αυτή του ατομικού φάκελου προσόντων και να διαλύσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όλων των βαθμίδων. Κατοχυρώνοντας και ενισχύοντας ουσιαστικά μια εργασιακή πραγματικότητα στην οποία κυριαρχούν τα εξοντωτικά ωράρια, οι μισθοί πείνας, η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, ο διαρκής φόβος της απόλυσης και ο δρόμος της ατομικής διαπραγμάτευσης.
Το τελευταίο χρόνο η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου μειώνεται συνεχώς (φέτος -33%), ενώ παράλληλα με το νέο νόμο ενισχύεται η κατεύθυνση για την πλήρη αναίρεση της υποχρέωσης του κράτους να χρηματοδοτεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, οδηγώντας τα ιδρύματα σε ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από τα συμφέροντα της αγοράς, σε τεράστιες περικοπές στη φοιτητική μέριμνα και στην αναίρεση του «δωρεάν» χαρακτήρα της δημόσια εκπαίδευσης (κατάργηση της δωρεάν σίτισης, στέγασης, συγγραμμάτων, μεταφορών ακόμα κι επιβολή διδάκτρων). Ειδικά στα πλαίσια που ορίζει ο Καλλικράτης, μια σειρά σχολών καλούνται να κλείσουν ή να συγχωνευτούν με άλλες και να εναρμονιστούν με τα τοπικά συμφέροντα προκειμένου να επιβιώσουν.
Τέλος στο «νέο πανεπιστήμιο» που οραματίζεται η κυβέρνηση δε χωράνε οι φοιτητικοί σύλλογοι κι ο ελεύθερος συνδικαλισμός φοιτητών και εργαζομένων. Ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο με εντατικούς ρυθμούς φοίτησης, όπου καθένας από εμάς καλείται να λύσει τα προβλήματά του μόνος του και ανταγωνστικά προς το συμφοιτητή του.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο και νεολαίο να ενώσει μαζί μας τις δυνάμεις του, προκειμένου να αποτρέψουμε τη ψήφιση του νέου νόμου που δρομολογείται με διαδικασίες εξπρές και για να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής εντάσσεται και η στοχοποίηση και η καταστολή κάθε φωνής αντίστασης. Οι συκοφαντίες και ο χαρακτηρισμός κάθε αγωνιζόμενου κλάδου ως απείθαρχη και αντιδραστική συντεχνία συμπληρώνονται από τη κατασταλτική θωράκιση του κράτους. Το τελευταίο διάστημα όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων χαρακτηρίζονται από τα ελληνικά δικαστήρια ως «παράνομες και καταχρηστικές», ενώ η κυβέρνηση επιβάλλει το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης (ναυτεργάτες) προκειμένου να τις καταστείλει.
Η εργοδοσία και το κράτος πλέον, με το τρομονόμο Νο 3 που ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής, προστατεύονται από όσους επιλέγουν να δώσουν στον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, περιεχόμενο και μορφές πάλης που θα έρχονται σε δυναμική σύγκρουση με την ισχύουσα πολιτική και την αστική νομιμότητα. Με άλλα λόγια όσοι διαδηλώνουν, ή απεργούν αποτελούν τον “εσωτερικό εχθρό” για το κράτος και αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες.
Ταυτόχρονα το άσυλο των αγώνων καταστρατηγείται και γίνεται συνεχής προσπάθεια κατάργησής του, ενώ συνεχώς ξεπηδούν νέες κατασταλτικές μονάδες (ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ κτλ) και εντείνουν την αστυνομοκρατία στους δρόμους της πόλης, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τα κινητοποιούμενα κομμάτια της κοινωνίας.
Η 6 του Δεκέμβρη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ημερομηνία σταθμό για αυτή την κλιμάκωση. Με αφορμή τη δολοφονία ενός μαθητή, ο Δεκέμβρης του 2008 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εξέγερση της νεολαίας, και όχι μόνο, στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Είτε ως μαθητές είτε ως φοιτητές, ξεσηκωθήκαμε τότε όχι μόνο από αγανάκτηση απέναντι στον Κορκονέα αλλά ενάντια στο σύστημα που δολοφονεί καθημερινά τις ζωές μας. Η νεολαία και τα πιο καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας, οι μετανάστες, έδειξαν ότι οι εξεγέρσεις μπορούν να συμβαίνουν στο σήμερα και να προκαλούν τριγμούς στις κυβερνήσεις και την πολιτική τους.
Παρά την καταδίκη των δολοφόνων αστυνομικών, που έγινε υπό το βάρος της αγανάκτησης της κοινωνίας, θα πρέπει εργαζόμενοι και νεολαία να επικαιροποιήσουν το μήνυμα του Δεκέμβρη το ’08. Σε αντίθεση, λοιπόν, με όσους βλέπουν την 6η του Δεκέμβρη σαν ένα «μνημόσυνο», εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελέσει σημαντικό κινηματικό ραντεβού, γιατί τα βαθύτερα αίτια της εξέγερσης δεν έχουν αναιρεθεί μέχρι σήμερα, αλλά συνεχίζουν και με πολύ πιο έντονο τρόπο, στην εποχή της κρίσης και του μνημονίου, να στιγματίζουν τις ζωές μας. Καλούμε λοιπόν νεολαία εργαζόμενους και μετανάστες, όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, να συνενωθούν στο δρόμο στις 6 Δεκέμβρη, αλλά και με προοπτική την απεργία στις 15 του μήνα, να συγκρουστούν με κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
…ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΕΣ
Εκδήλωση ΚΥΡΙΑΚΗ 5/12 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 18.00 «ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΦΤΑ, ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ»
Τη Δευτέρα κάνουμε την ΚΑΜΑΡΑ κέντρο αγώνα από το πρωί
με παρεμβάσεις σε σχολεία και χώρους δουλειάς
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ που θα ξεκινήσει στις 15.00 από την Καμάρα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ